Google Tag Manager

2011 m. rugpjūčio 30 d., antradienis

Amalaki - Amla - natūralus vitaminas C

Bene geriausiai žinomi ajurvediniai produktai yra čiavanprašas ir trifala - nepasakysi, kad skanūs, bet pasakysi, kad naudingi. Abiejų jų didelę dalį sudaro amla. Nors tikslaus šaltinio nepavyko rasti, žinovai sako, kad amloje esančio vitamino C molekulė "sukasi į kitą pusę" nei kitų vitaminų C (todėl yra didelė tikimybė, kad nealergizuos tų, kurie alergiški normaliam vitaminui C). Be to, būdmas labai rūgštus, mūsų organizme amlos vaisius tampa saldus ir veikia šarminančiai.




Kaip ir tulsi, amla yra vienas plačiausiai naudojamų ajurvedinių augalų. Jis vartojamas vienas, sudaro žymiojo ajurvedinio toniko čiavanprašo pagrindą, įeina į žarnyno valymo mišinio trifala ir kitų mišinių sudėtį.
Botaniniai augalo pavadinimai (lot.): Emblica officinalis, Phyllanthus emblica, Phyllanthus laxifolius, Cicca emblika, Dichelastina nodicaulis. Lietuviškai oficialiai jis vadinasi indiškasis lapainis, nors dažniau vadinamas indiškuoju agrastu, kadangi vaisiai labai į juos panašūs. Būtent vaisiai dažniausiai ir yra naudojami. Indiškasis lapainis yra lapus metantis medis besilupančia žieve.
Iš sanskrito amalaki verčiamas kaip "vaisius, kuriame gyvena klestėjimo deivė". Hindu religijoje amalaki medis garbinamas, kaip galintis pamaitinti visą Žemę.
Mokslininkai amalaki išskiria dėl C vitamino ir taninų gausos.

Amalaki (arba amla) ajurvedos tradicijoje žinomas kaip rasajana - turintis atstatantį ir balansuojantį poveikį visiems trims konstituciniams tipams (vata, pita, kapa) bei organizmo ląstelių irimą ir senėjimą lėtinantis augalas. Ajurveda amalaki aprašo taip: vaisius turi penkis skonius (viso yra 6), bet dominuoja rūgštus ir sutraukiantis, prigimtis šaldanti, skonis, liekantis organizme suvirškinus (vipaka) - saldus, savybės - lengvas, sausas; ypač palankus pitai. 
Ajurvedoje amalaki naudojamas neutralizuoti per didelį rūgštingumą, stiprinti širdį, smegenis ir virškinamąjį traktą, mažinti karščiavimą, nuo viduriavimo, laisvinti vidurius (dažniausiai mišinyje trifala, su kitais dviem augalais), blukinti odos dėmes, skatinti plaukų augimą (vartojamas išoriškai), esant diabetui, kaip afrodiziakas. Tai priešbakterinį, priešvirusinį, priešgrybelinį poveikį turinis augalas. Jis pakelia bendrą baltymų lygį ir padidina kūno svorį sukurdamas teigiamą azoto pusiausvyrą organizme, dėl to šis papildas turį ir anabolinį poveikį.
Indikacijos: nusilpusio imuniteto būsenos, kaip lėtinis ar pasikartojantis peršalimas, karščiavimas, alergija, odos infekcijos, burnos opos, kraujuojančios dantenos, padidėjęs rūgštingumas, skrandžio bei dvylikapirštės opos.
Vakaruose amalaki dažniausiai pristatomas kaip natūralus antioksidantas su vitaminu C, kuris matomai padidina odos ir plaukų žvilgėjimą, pagerina ištvermę, ramina ir valo žarnyną, švelniai laisvina vidurius, turi priešopinį poveikį.
Čia ypač akcentuojamas vitamino C kiekis. Tiesa, amlos vaisiuose jo iš tiesų daug. Kaip ir turėtų būti su natūraliu produktu - C vitamino kiekis pagal įvairius šaltinius nurodomas labai įvairus. Šviežio vaisiaus 100 g šis kiekis siekia 700 mg vitamino C, džiovinto (kuris ir dedamas į papildus) 2500-3500 mg. Ekologiškų ajurvedinių papildų gamintojas "Organic India" nurodo, kad jų naudojamoje amlos žaliavoje vitamino C būna nuo 1000 iki 5000 mg, o savo gaminamiems produktams jie taiko 2000 mg vitamino C 100 g amlos standartą. Tai sudarytų 25 rekomenduojamas vitamino C dienos normas.
Vitamino C, kaip ir kitų augalo maistingųjų medžiagų kiekis labai skiriasi, priklausomai nuo augalo augimo vietos, dirvožemio, vaisių paruošimo būdo ir kitų aplinkybių. Laukinė amla turi daugiau vitamino C, sukultūrinta - mažiau. Džiovinti vaisiai turi daugiau vitamino C nei švieži.

Tačiau būtų labai didelis supaprastinimas vertinti amlą tik kaip gerą natūralaus vitamino C šaltinį. (Tiesa, tai tenka daryti produkto aprašymuose, nes teisės aktai leidžia minėti tik tas medžiagas dalis, kurios nurodytos apibrėžtuose sąrašuose). Tyrėjai pabrėžia, kad efektas yra ne tiek dėl vitamino C kiekio, kiek dėl amlos, kaip augalo, savitos sudėties.

Šaltiniai:
http://www.dweckdata.com/published_papers/emblica_officinalis.pdf
http://www.indianfoodforever.com/food-guide/wonderful-amla.html
http://www.dabur.com/en/chy/science-proof.htm



8 komentarai:

  1. Sveiki, mano klausimas ne apie amalaki, o apie kitus veiksmingus miltelius ir jų vartojimą. Kodėl ant kviečių želmenų, spirulinos ir chlorelos pakuočių rašoma, kad neščioms moterims šie papildai nerekomenduojami. Ar tai labai rimta?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki,
    Jei žiūrėsime oficialiai, dėl nėščiųjų, maitinančių ir vaikų viskas yra labai rimta. Taip rimta, kad nėčiosioms greitai nebebus ko valgyti, ne tik kuo gydyti :). Pagal reguliavimus, maisto papildas gali būti naudojamas šių grupių tik tada, kai jis ištirtas būtent su šiomis grupėmis. Galite įsivaizduoti, kas gali tokius tyrimus padaryti... tik labai dideli gamintojai. Pavyzdžiui ajurvedos žoles, tokias kaip amalaki, patys ajurvedos gydytojai rekomenduoja visiems, o šatavari ypač nėščiosioms ir maitinančioms. Jei kalbėti apie Jūsų paminėtus supermaistus, tai manyčiau, kad nurodytų ant pakuotės įspėjimų reikėtų laikytis. Dėl dviejų dalykų. Pirmasis - alergijos. Labai koncentruotas maistas, o ypač dumbliai, gana dažnai provokuoja alergijas. Kaip man sakė gydytoja homeopatė - dumbliai tas alergijas mažiems vaikams ir besilaukiančioms provokuoja labai dažnai. Antras dalykas - valomasis poveikis. Nei besilaukiančioms, nei vaikams nėra reikalingas organizmo papildomas valymas, taigi chlorela ir spirulina netiks, netiks ir trifala, alavijas ir nemažai kitų augalų, kurie vartojami organizmui valyti. Dar viena priežastis bendresnio samprotavimo pobūdžio - nėštumo metu reikia vengti didelių pokyčių mityboje ir gyvenimo būde. Tad geriau būtų vartoti tai ką pažįstate, nei kažką naujo. O jei naujo - tai ne valomojo, o labiau maitinamojo pobūdžio ir po nedaug. Guoda Azguridienė

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkoju už atsakymą. Tiesiog ieškau natūralaus papildo, kuris papildytų kalcio atsargas. Paskaičiau, kad spirulina galėtų būti tas pasirinkimas. Tačiau atsižvelgsiu į Jūsų rekomendacijas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kalcio daug turi sezamų sėklos. Ypač jei dėl dantų, rekomenduojama tiesiog pakramtyti sezamo sėklų. Arba paprasčiau - dėti jų daugiau į maistą. Šiaip kalcio maiste pasitaiko nemažai. Galima, pvz., puslapyje sveikiproduktai.lt į paieškos langą susivesti "daug kalcio" ir gausite produktų sąrašą, mat aprašuose kalcio kiekis nurodomas, kaip reikalaujama pagal normas - jei daugiau nei 30% RPN (rekomenduojamos paros normos), tai sakoma, kad "daug", jei daugiau nei 15% - sakoma, kad "yra šaltinis".

      Panaikinti
  4. Mane ir daugiau domina natūralus vitaminai. Ką galėtumėt patarti be šio augalo jei noriu gauti vitamino C ir B?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Įdomi ir naudinga informacija. Tik kur Lietuvoje gauti tokių vaisių? Šaltuoju metų laiku labai svarbus vitaminas C. Aš dabar tiesiog geriu vitaminą C neolife

    AtsakytiPanaikinti
  6. Galima vartoti Amalaki kapsules. Taip pat amla įeina į Čiavanprašą,sudaro jo pagrindą. Pažiūrėjau Neolife vitaminai remiasi apelsinais. Amalaki C vitaminas kitoks. Nesakau, kad geresnis, bet retesnis. ir kai kam daug geriau veikia nei citrusiniai. Yra livinn parduotuvėse ir internetinėj www.livinn.lt

    AtsakytiPanaikinti
  7. C ir B grupės vitaminai paprastai kartu nebūna. B grupės daug yra pilno grūdo grūduose, sėlenose.

    AtsakytiPanaikinti